LHB26 Dunazug hegyvidék-Börzsöny korlátozott légtérben repülés 2023.04.22.

Utolsó módosítás: 2023.04.24.

2023.04.22.

MA A DOE KEDVEZMÉNYPROGRAM IGÉNYBEVÉTELÉVEL BÖRZSÖNY VOLT A REPÜLÉSI TERÜLET. LHB26 DUNAZUG-HG., BÖRZSÖNY.

DOE által megkért légtérhasználati engedély + a DUNA-IPOLY NP engedélyével:
  • Nógrádi vár,
  • Berkenye környezetében, Szokolya (levendulás),
  • Királyrét (csapnivaló helyszín!),
  • Márianosztra,
  • Nagybörzsöny Szent István templom, Kálvária domb),
  • Ipoly folyó.

Berkenye közelében
Nagybörzsönyben majdnem balesetet szenvedett a Drón-om!
A nap Drón repülési helyszínei

1. Nógrádi vár

79 évesen már nem vállalkoztam arra, hogy a meredek feljárón megközelítsem a várat, így a felszállás a parkoló széléről végeztem el, szerencsére a 120 m magasság elegendő volt arra, hogy rá lehessen látni a várra (lakott területen kívül).
2015-ben még vállalkoztam arra, hogy felmásszak, sőt, akkor láttam előszőr Drón-t is repülni, éppen valaki ott volt és lentről felküldte a várat megnézni!
2015

2015 !
Forrás: http://jupiter.elte.hu/111veglegesvar/alaplap.php
"Hazánk legrégibb kővárai közé tartozik a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos és belső várból álló nógrádi vár.
A vár keletkezésének pontos idejét nem ismerjük, de azt tudjuk, hogy a kezdetleges formában épült földvár már a népvándorlás korában fennállott. A későbbiek során az itt élt szláv és bolgár törzsek ezt felújították, megerősítették, és talán ez időben vetették meg a kővár alapjait is, melyet Novigrádnak, Újvárnak neveztek.
A honfoglalás idején, mint ezt Anonymus mondja: "Árpád vezér tanácsot tartván, sok katonát hadba küldött, hogy Gömör és Nógrád várának (Castrum Nougrad) népét meghódítsák neki." A vár védői ellenállás nélkül adták meg magukat és a várat a magyar csapatoknak.
Okleveles adataink 1108-tól vannak az akkori királyi várról, melynek ebben az időben bizonyos Slauiz a várnagya és ispánja. 1138-ban, 1266-ban sőt még 1274-ben is, mint "castrum regium" szerepel. A budai káptalan 1299-i iktatólevelében "Castrum Novigrad" néven említik. "

2015-ben készített, földhözragadt videóm
2023.04.22.
1949-ben kisméretű ásatást végeztek a belsővár árkában, de a helyreállításra 1997-ig várni kellett. Ebben az időszakban egészült ki az új-olaszbástya, kapott védőtetőt a kerek rondella, és felállították az országzászlót. Nógrád vára – a magyar történelem ezeréves néma tanúja – öregtornyának messziről látható csonkjával várja a távoli múltra kíváncsi látogatókat.

A parkolóban (ingyenes) két árusítóhely (utánfutó), kávé/üdítő, kürtöskalács a másikban fagylat vásárolható.
A reptetést után elindultunk a következő helyszín felé, de ideúton már kinéztem 2 helyet, az út mellett, itt is fel kellett szállni, hogy fentről megcsodálhassuk a látványt, bizony nem mindennapi látvány fentről, a madár szemével nézve.

2. Berkenye közelében

(Fokozottan védett természetvédelmi terület (LHB26), csak engedéllyel repülhető terület. Mivel korábban nem volt engedélyem, így a vérszilva-fasor virágzásának idején nem volt lehetőségem akkor repülni. Most viszont a gyümölcsösök látványa volt csábító és 2 helyen is megálltunk és repültem.


3. Szokolya - Dunakanyar levendulás

Ha már úgyis errefelé vitt az utunk (Királyrét felé), egy csöpp kitérővel ellátogattunk a Dunakanyar levenduláshoz, azzal a reménnyel, hogy találunk valakit a területen, sajnos nem, körbekerítve, zárva, kiírva semmi. Azért felküldtem a Drónt, nézzen körbe.
Szokolya - Dunakanyar Levendulás

4. Királyrét

A cél az volt, hogy itt ebédelünk, már a településtáblától, az út mindkét oldalán parkoló autók sokasága, aztán a központhoz érve, sorompó, aki beljebb menne kétféle tarifával léphet be (parkolási díjnak hívják), a legolcsóbb 1000,-Ft.
A központban lévő parkolónak kinevezett helyeken minden hely foglalt volt, mindenfelé gyalogosok tömkelege.
A tervemben az szerepelt, hogy innen 1 km-re van a Fatornyos Kúria Hotel, ide elegendő volt az 1000,-ft-os parkolási jegy. Odaérve, egy rendezetlen parkolónak nem nevezhető valami, vizes, sáros, 1 hely még volt leparkoltam. Útközben, az egy-nyomsávos aszfaltos úton gyalogosok, akik rossz szemmel nézték, hogy autóval közlekedünk, de, hát Ők honnan tudnák, hogy mozgássérült is van az autóban.
Bementünk, a Recepcióban senki, az étterem teltházas, egy kölletlen felszolgálótól megtudtuk, hogy zárt rendezvény, senkit sem fogadnak. így aztán ebéd helyett, elfogyasztottuk a magunkkal hozott uzsonnát, felszállt a Drón és utána odébb álltunk.
Fatornyos Kúria és Erdei Hotel, Királyrét

5. Márianosztra - Szent István templom és kálvária-domb

A Kálvária domb a tetején a Szent István templom volt a kijelölt úti-cél, találtam is felszállási pontot, a lakóházaktól távol.
Páratlan fekvésű barokk Kálvária a Börzsönyben
A kálváriautat a pálos szerzetesrend alakította ki, 1759-ben állították fel a 16 stációt és a kereszteket. Mellettük található a Szent Sír-kápolna és a bástyaszerű kálváriakápolna is, amelyek mellől csodás panoráma tárul elénk.

Márianosztra - Kálváriadomb

6. Nagybörzsöny - Szent István templom

Nagybörzsöny - Szent István templom
Forrás: Wikipedia
A templom hajója és szentélye a 13. század elején épült, majd a tatárjárás után egészült ki a díszes főpárkánnyal és toronnyal. Ez volt a település plébániatemploma egészen a 15. század elejéig. Amikor Zsigmond király német bányászokat telepített ide a nemesércek kitermelésére, ők a völgyben alakították ki lakhelyüket, s akkor épült föl a nagyobb méretű Bányásztemplom. Amikor az az evangélikusok birtokába került, a katolikusok használták ismét a Szent István tiszteletére szentelt román stílusú régi templomot. Később temetőkápolnává vált, mert a magyar lakosság beolvadt a német bányászközösségbe, és nem volt szükségük külön templomra.

7. Ipoly - Ipolydamásd közelében



Egy szép napot, jó levegőn, a szabadban töltöttünk és sokat repülhettem (engedéllyel!)



Megjegyzések