Esterházy kastély parkja és Cziráki Margit Rózsakert - 2023.06.18.

Kifejezetten az úti-célunk Fertőd-ön lévő Esterházy kastély parkja feletti drón-os repülés, a madár szemével való bemutatása volt. Melléktermékként a Cziráki Margit Rózsakert földközelből való megcsodálásával egybekötve.

Az odavezető út zökkenőmentes volt, M1-en kamionok nélkül, 3 helyen sávelhúzással. Az új cserélt burkolat csodás, csendes. Nem sok magyar rendszámú autó, csupa idegen oda és visszafelé is, ezt az autópályát nem a magyaroknak építették!
Megérkezve Fertődre, a kastély parkolójában még volt 1-2 üres hely, az első óra ingyenes (na de ki az aki 1 óra alatt végezne a kastélylátogatással?), viszont egész napra 2.000,-Ft, beálláskor egy regisztrációs bizonylatot kaptunk, amit a kastély pénztáraiban lehet érvényesíteni (kifizetni). A pénztár már nem a kastély területén van, hanem a "Gránátos ház"-ak jobb oldali épületét átalakították Látogatóközponttá, ide került a pénztár és a shop, a bal oldaliban meghagyták az éttermet.

Kastély belső látogatást eleve nem terveztünk, csak a park és a rózsakert volt a mai úti-célunk.

A kastély bejárat jobb oldalánál az árnyékban az "Esterházy Express" szerelvényei parkolnak (Start-End állomás). A kastélyegyüttest és a parkot autózhatja körbe az igénybe-vevő, egy túra 30 perc, szöveges/zenés, történeti idegen-vezetéssel, árjegyzék a WEB lapjukon.

Első programként a Gránátos házak mögött, a focipálya-nál felküldtem a drón, nézzen körbe felülről,

Gömb-Panorámát is készítettem, itt nézhető meg (Facebook  bejegyzés).

Második programként az "Esterházy Express-el körbeautóztuk a kastélyt és parkját, megismerkedtünk a kastély és parkjának történetével is (az utazásról külön videót szerkesztek majd!).

Az Express vezetője látván, hogy nehezen mozog a feleségem, felajánlotta, ha visszaérkezünk, egy gyors fuvarban visszavisz majd a Rózsakert bejáratához, hogy ne keljen gyalogolnunk, elfogadtuk ezt az ajánlatot, melyet így most ezen az úton is megköszönjük, jól esett a segítség.

A következő program a Rózsakert volt, erről is fogok egy önálló videót szerkeszteni, most csak néhány (nem teljeskörű) képet teszek ide:


A kastély belső barokk park felöli Gömb-panoráma kép itt nézhető meg (Facebook bejegyzés).

A Rózsakert Gömb-panoráma képen itt nézhető meg.

Rózsakert bemutatása

Amikor a Rózsakertet megnéztem, utána átsétáltam a barokk-park szélére, kapcsolódva az angol-parkkal és itt is felküldtem a Drónt, nézzük meg felülről a parkot és a park felől a kastély látképét.

A Drónozást megszakítottam, és az Esterházy kávézóban süti, kávé, üdítő és utána még egy felszállás, még mindig a Barokk-parkban, megfelelő távolságot tartva az épületektől és az emberektől.

A kastély mögötti park Gömb-panoráma képe itt nézhető meg (Facebook).

A látogatás, drón-ozással és az Express-es autózással végül 3 1/2 órát töltöttünk el, hőségbe, a maximum 30 fok lett, ma reggel észleltem, hogy bizony a karom piros lett, a rövid ujjú ing okán.

Hazafelé is esemény mentesen, rengeteg külföldi rendszámú környezetben az M1-esen érkeztünk haza Budapestre.

Most, hogy a Drón-videót már megszerkesztettem és láttam a készített képeket, szép és eredményes napot töltöttünk el Fertődön az Esterházy kastély parkjában.



Megjegyzések