Somogyvámos - Krisna völgy a Madár szemével, 2023.06.21.

A Facebook-on olvastam egy hirdetést a Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm "Szekérfesztivál"-t reklámozott (2023.06.24. a Múzeumok éjszakája napján, Budapest, Városliget), ránéztem a hivatalos oldalukra és olvasom, hogy idén 30 éves a "Krisna völgy".
A főépület (templom, étterem, közösségi tér)

Mikor is jártunk a Krisna völgyben utoljára (2019) hát bizony elég régen volt, az unokák még kicsik voltak (2007), akik ma már felnőttek lettek. Szóval nézzünk körbe, hogyan változott meg, fejlődött a Krisna völgy a mai rohanó világunkban? Amikor utoljára voltunk 2019-ben, akkor egy rendezvény volt éppen a "Virág Ünnep", hatalmas tömeggel, akkor vásároltunk a kertészetükben egy növényt "Frangipáni"-t (Egyes fajait "Hawai rózsa" néven ismerjük), amely megvan ugyan, de virágozni nem akar 4 év után sem.

A virágja lenne, ha elkezdene virágozni:
Utolsó (2019) látogatásunkról készült Facebook bemutató albumom itt nézhető meg!

Írtam az e-mail címükre, kérdezve, hogy új hobbimat kihasználva meglátogatnám a völgyet és szeretnék készíteni Drón-os felvételeket, és 1 nap múlva jött a válasz, igen lehetséges, engedélyezik.
Abban az időben éppen esős évszak volt, alig vártam, hogy jó idő legyen. Közben új Drón beszerzése és nagyjából beüzemelése is megtörtént (DJI Mavic Mini 2SE), aminek új lehetőségeit is tudom már alkalmazni.
Drón-os felvételkészítési hozzájárulás.

A völgy bejárata, recepció - Pénztár - 2007.
A fogadó Elefántok, a völgy bejáratának Őrzői. - 2007.
Eljött a látogatás napja (2023.06.21.), hát kemény nap volt, mind az eszközök, mind az ember számára megpróbáltatás, 33 fokban a napon 2 óra, de túléltük, több szünettel, akkucserékkel, 5 akku kapacitását elhasználva, pihenőket tartva, az étterem teraszán, hideg rózsavizes limonádét szürcsölgetve. Mivel ebédidőben történt a felvételkészítés, így még egy kis ebéd is belefért, zöldséges leves, zöldséges fasírt, csípős  paradicsomszósszal, utána pedig sütivel (ezt csak úgy felhabzsoltuk, így képre nem kerülhetett). Viszont szólok a látogatást tervezőknek, hogy kávé az nincs! Ja húsétel sincsen,. sőt kérik a látogatókat, hogy húsos készítményeket ne is vigyenek be a völgy területére!
A Krisna völgy megközelítése (Somogyvár - Somogyvámos), 1.rész Odautazás
2007-hez képest, de még 2019-hez képest is változások észlelhetők a látogatóknak. Már a bejáratnál elkezdődtek a változások. Korábban Somogyvámos határában a völgybe való bejáratnál volt a "Recepció" és egy kisméretű parkoló kialakítva, ezt megszüntették, és talán úgy 100 méterrel beljebb egy új Látogatóközponti bejáratot alakítottak ki (ahol a 2 elefánt volt/van!), itt nagyméretű parkolókat és fogadóépületet hoztak létre, pénztár, mosdók, shop. Igazán magas színvonalon!
Bankkártyás fizetési lehetőségek, a völgy minden vásárlási/fizetési helyén!
A Krisna völgy bejárata, 2.rész, Fogadóépület (Pénztár, recepció, stb.)

A Facebook oldalamon megosztott és megtekinthető gömb-panoráma képek:

Tovább haladva a völgyben, először a "Srila Prabhupada Puspa Samadhi" álltunk meg (igazából visszafelé jövet).
3.rész - Srila Prabhupada Puspa Samadhi
A Tó-tól tovább folytatva utunkat a központi épületig autóztunk, itt leparkoltam az autót.
Ebédidőben voltunk, így az étterem teraszán telepedtünk le. A hőmérséklet 33 fok volt, árnyék semmi a szabadban, így bizony a drón (akksija) is forrósodott, de a tablet (élőkép követő) is többször figyelmeztetést küldött, hogy elege van a melegből, így többször kényszerültem szünetre.
4.rész, a Központi épület környezete
Miután befejeztem a repülést, elindultunk kifelé a völgyből, de útközben még megálltam az iskola és óvoda közelében is.
5.rész - Óvoda és Iskola


Az iskolánál is végezve, elindultunk kifelé, azaz hazafelé, azaz mégsem, hiszen még Fenyvesen meglátogattunk egy ismerőst, majd utána valóban hazafelé vettük az irányt, de nem az M7-en. Szántódnál átkeltünk a komppal Tihanyba.
6.rész - a Völgy elhagyása
A komp az átkelés során a szoros közepén, körbefordult, hogy az utasok kör panorámában gyönyörködhettek.
Még egy videót osztok meg (szerkesztek), a Tihanyi félsziget Balaton parti útját, csodás kilátással a Balatonra (az Apátságra, és a fürdőzőkre a szabad strandokon, ja és a rengeteg pecást.
7.rész, Szántódról Tihanyba komppal, és a Tihanyi félszigeten a Füredi öböl szélén

A Krisna völgy rövid története

Források:
"A Krisna-tudat az öt világvallás egyikének, a hinduizmusnak egy képviselője, amely világszerte többszáz-millió követőt számlál.
Gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza, azonban a nyugati világban csak 1965 után vált ismertté, Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupád erőfeszítései nyomán.

Sríla Prabhupád az Egyesült Államokban kezdte el a Krisna-tudat angol nyelvű terjesztését. Élete utolsó éveiben tizennégyszer utazta körbe a világot, előadásokat tartott, 60 kötetnyi angol nyelvű könyvet írt és száznál is több templomot alapított meg.

A Krisna-tudat tanításait az ősi védikus irodalom foglalja össze. Krisnát, mint az Istenség Legfelsőbb Személyiségét imádjuk, s célunk az Isten iránti odaadás, szeretet kifejlesztése. Az önmegvalósítás tökéletes útjaként a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré mantra éneklését ajánljuk. Mindennapjaink a tisztaság, a kegyesség, az igazságosság és a lemondás jegyében telnek."
"A Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm egy Somogy vármegyei, Krisna-tudatú öko-közösség, amely Somogyvámos külterületén található, a Balatontól 30 km-re. A 260 hektár területű biofarm és központ azzal a céllal létesült 1993-ban,[1] hogy az embereket hozzásegítse a védikus kultúra értékeinek, valamint a természetes életmódnak a megismeréséhez.

Krisna-völgy lakói megélhetésüket a földre és a tehenekre alapozva, gyermekeiket lelki értékeken alapuló életre nevelve követik a Krisna-tudat folyamatát az istenszeretet elérése érdekében. Templom, biofarm, védikus iskola, tavak és ligetek is találhatóak itt. A völgyben több száz növény- és madárfaj él.

A hely megalapításakor még többnyire lemondott emberek költöztek ide, 2007 táján már 150-en élnek itt. Többségük családos, ezek a családok a hindu vallás egyszerű életmódjának elveit követik. Templomi életük, szertartásaik nem korlátozódnak a vasárnapokra. A hívők minden reggel fél 5-kor kezdődő közös lelki gyakorlaton vesznek részt, melynek célja, hogy egész nap békés, meditatív tudatállapotban létezzenek, könnyebb legyen egész nap Istenre gondolniuk, s az ő elégedettségét szem előtt tartva végezniük szolgálatukat, legyen az földművelés, a tehenek fejése, gondozása, az idelátogató turisták fogadása, templomi imádat, irodai munka vagy művészeti tevékenység.

A vallásosság a kultúra minden területén megmutatkozik, áthatja a családi és társadalmi életet is. A Krisna-tudat filozófiáját Bhaktivedánta Szvámi (Sríla) Prabhupáda ismertette meg a nyugati világgal. Tanításainak lényege a bhakti, a Krisna iránti szeretetteljes odaadás. Amikor Prabhupáda elindult Nyugatra, hogy megismertesse az emberekkel a Krisna-tudatot, nem csak egy vallást akart elterjeszteni, hanem a materialista világnézetet akarta alapjaiban megváltoztatni."
Az egész napos utazás a Google nyomkövetése I(GPS) alapján




Megjegyzések