DJI FLY Applikáció - Drón irányítása okostelefonról (iOs, Android)

Tartalomjegyzék

Utolsó módosítás: 2023.12.18 14:20

A "KEZDŐ" összefoglaló, Drónosoknak készült leírásom itt nyitható meg!

DJI FLY Applikáció

DJI drónok esetében egy segédeszköz, mivel ezek a drónok APP nélkül is tudnak repülni, mert a vezérlést a drónnal való kapcsolatot az RC távirányító biztosítja. Ez az információ azért fontos, mert repülés közben, ha az APP megjelenítésével gond keletkezik (pld. a telefon lefagy, újraindul, vagy csupán az USB kábel kicsúszik), nem kell megijedni, az RC-vel a drón kapcsolata megmarad, azaz az RC vezérlése továbbra is biztosítja a drón irányíthatóságát, vagy megvárja a drón egy helyben lebegve, míg az élőképes kapcsolat helyreáll!

Az APP élőképes kapcsolatot ad, valamint a repülés során egy halomra való fontos információt jelenít meg.

Az APP a DJI WEB oldaláról tölthető le és telepíthető a telefonra. Az APP kezelői kézikönyve itt érhető el.

A kijelzős RC-ken is Android rendszer fut, erre gyárilag van telepítve az APP..

Itt csupán megemlítem, hogy meghatározott típusok irányíthatók a DJI "harmadik fél"-től származó APP-jával is, de a DJI leáll ezek további támogatásával, azaz az ezt lehetővé tevő "SDK" támogatást az új eszközökre, már nem fogják biztosítani. Egy ilyen APP a Litchi for DJI Drone.

DJI Fly alkalmazás felületét egyszerűsített és rendkívül intuitív módon tervezték. Kompatibilis a DJI Mini 4 Pro, DJI Air 3, DJI Mavic 3 Pro, DJI Mini 2 SE, DJI Mini 3, DJI Mavic 3 Classic, DJI Avata, DJI Mini 3 Pro, DJI Mavic 3, DJI Mini SE, DJI Air 2S, DJI FPV, DJI Mini 2, Mavic Air 2, Mavic Mini.

Ugrás az oldal tetejére!

RC távirányító típusok

Többféle típusú RC távirányító létezik/van forgalomban, ezekhez kapcsolódik a DJI FLY APP, ez az alkalmazás "okostelefonok"-ban használható és a különböző típusú DJI drónokat vezérel az RC közvetítésével. Mivel az egyes típusok és az APP is ezekhez igazodik, így általánosságban nem sok értelme lenne regényeket írni, így én az eddigi 1 év használatom tapasztalataira fog korlátozódni. Az APP alapműködése azonos magra van fejlesztve, és a csatlakozó drón típusához fog igazodni, azaz a "tudás" benne van az összes kezelhető drónra, melyből az adott drón szolgáltatásaihoz/lehetőségeihez (típus) igazodik.

Kezdetben a drón és az RC közötti kapcsolatot WiFi adatátvitellel valósították meg, előszőr 2 GHz, majd 5GHz, aztán jött egy ugrás és az RC1-ek már nem a WiFi jeltovábbításon alapszanak, a hatótáv növelése érdekében, azt a kapcsolatot fejlesztették és az RC-2 és RC-3 verzióknál tartanak.

A DJI FLY App milyen eszközökön használható?

Az APP "okostelefonon" használható (telepíthető), azonban előfordul a gyakorlatban, hogy nem minden telefontípussal, vagy oprendszer verzióval tud működni hibátlanul. A legcélravezetőbb megoldásként javaslom, hogy közvetlenül a DJI letöltési oldalról töltsed le az APP telepítőjét, ez biztosabb megoldás, mint a rendszerek automatikus letöltésével.
Én eddig DJI Mini SE és DJI Mini 2 SE (ezt használom jelenleg) szereztem gyakorlatot.

A múlt héten olvastam egy DJI nyilatkozatot, mely szerint a továbbiakban az Android-os rendszer támogatása fog előnyt élvezni, az iOs rendszer háttérbe fog szorulni. Ez engem nem fog érinteni, ugyan használom mindkét rendszerben, de a fő eszközöm egy Lenovo 11"-os tablet.
Megjegyzés: Mivel az USA a Kína-ból származó eszközöket/szoftvereket korlátozta, így a DJI FLY App-ok a Play árúházból nem letőlthetők, ezért az APP-ok letöltését, közvetlenül a DJI letöltőközpontból kell elvégezni: DJI WEB oldaláról tölthető

Miért választottam a nagy képernyős tabletet?

Elsőként egy Samsung Galaxy A51 telefont használtam, de a telefon (vagy rendszere), repülés közben többször összeomlott, és a telefon újraindul, percekig, se kép, se hang az RC táv-val, na ez így nagyon nem volt jó!

A telefon képernyője kicsi, szemüveges lévén szemüveggel a kijelzőt figyelni és fél szemmel (VLOS!) a drónt követni útja során, ha ez egy mini, nem éppen kellemes megoldás.

Az élőképes követés szerintem fontos, ráadásul az APP egy halom fontos információt jelenít meg, az élőképen kívül, így egy nagyobb képernyő jobb megoldás. Túl nagy (17" laptopot túlzásnak tartottam, de a 11"-os képernyő méret elég nagy, és mégsem annyira ormótlan, hogy még kézben tartva nem zavarja a drón irányítását, persze az RC-re való felhelyezése is egy fontos szempont kell, hogy legyen.





Ha az RC-t kikapcsoljuk, akkor az RC és a Drón kapcsolata az APP-al is megszakad, ezt a képernyőre ki is írja, és az élőkép az utolsó kimerevített FF-ben.





Amikor az RC össze van kötve USB-adatkábellel, és a drón és az RC összekapcsolódik, megjelenik a drón kamera élőképe, a képernyőn pedig az alapinformációk jelennek meg.
Ha látszólag minden össze van dugva és be van kapcsolva, és mégsem jelenik meg élőkép, akkor a legelső dolgot kell ellenőrizni, az összekapcsoló USB-adatkábel rendben van-e, azaz valóban adatkábel és nem csak töltőkábel, vagy valahol megsérült-e.

Egyébként ha az APP nincsen elindítva, de össze van kapcsolva kábellel, és a drón és az RC összekapcsolódik, akkor van minden rendben az adatkapcsolattal, ha a DJI FLY APP automatikusan elindul a telefonon/tableten.

A DJI FLY képernyője

Kezdőképernyő, ha nem kapcsolódsz sehová
Kezdőképernyő, ha már volt regisztrált drón az APP-ban rögzítve

DJI fiók kezelése

A drón vásárlását követően, az első használat során, belépve az APP-ba, először létre kell hozni egy DJI fiókot, kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat (e-mail cím lesz a fiók belépési azonosítója és jelszót is kell hozzá adni. Egy APP-ban több drónt is használhatunk, azonos DJI fiókban. Amikor előszőr érzékeli az APP új drónnal való összekapcsolódást, akkor kínálja fel a lehetőségét, hogy felvegyük a fiókba.
  • Ha újként (még nem volt regisztrálva az APP-ban) vásároltuk, akkor a saját fiókunkba kerül a drón és a saját e-mail címhez kerül hozzákapcsolásra;
  • Ha a drónt már hozzákapcsolták korábban egy fiókhoz, akkor is fel lehet venni a fiókba, de ilyenkor az eredeti tulajdonos e-mail címéhez marad hozzárendelésre. Ha át szeretnénk venni saját kezelésre, akkor a régi tulajdonosnak a saját fiókjából törölnie kell a drónt, ezt követően, már hozzákapcsolhatjuk a saját fiókunkhoz. Viszont az aktiválás dátuma, azaz a garancia kezdő időpontja marad az első aktiválás dátuma.
  • Új drón esetében az APP-ban lehetőség van arra, hogy a drónhoz kiegészítő biztosítás kerüljön megkötésre: "DJI Care Refresh", ez 1 és 2 éves ciklusra választható.
 

DJI fiókod-ban a profilodat megnyitva látod a fentieket, ha több drónod van regisztrálva, akkor először drónt kell választanod.


Device Setting képernyő, itt mindenfélét állíthatsz, láthatsz, lekérdezhetsz és Az eszköz információk, SN azonosítók
A DJI fiókodba csak a DJI rendszerében létező SN számú eszköz adható hozzá, azaz itt van lehetőséged ellenőrizni, hogy valós, létező-e a drón, mikor aktiválták, és van-e rá még garancia.

Használt drón vásárlás/eladás utáni teendők

Ne feledkezz meg a Drón hatósági regisztrációjáról, illetve törléséről sem, nem elfelejteni, hogy az adatváltozást 15 napon belül kell kérvényezned a Légiközlekedési hatóságnál.

A DJI FLY App tárolt információi

Tudjál róla, hogy az APP megköveteli a fiókodba való belépést, különben nem enged felszállni, ehhez Internet kapcsolatra is szüksége van, ha még sincsen internet kapcsolatod éppen, a repülési adatokat az APP tárolja és, ha a kapcsolódás az internetre megtörténik, szinkronizálja a fiók adataidat (beleértve a repülésed adatait is.

A DJI fiókod automatikusan szinkronizálja a repülési adataidat a DJI nyilvántartási rendszerével, sőt, egy halomra való információt (LOG) is tárol, sőt a repülésed GPS koordinátáidat is, le/fel szállások időpontjait, a távolságokat, magasságokat, stb., na és amire nem is gondolsz, pld. a repülés közbeni akkumulátor és szél adatokat, a motorok áramfelvételeit, stb. (van erről szó az alap oldalon: AirData – eszközkezelés (karbantartás) – Repülési napló)!

Az APP-ban is néhány információt kiolvashatsz és elemezheted.

Egy kiválasztott repülés útvonala lejátszható


Repülések adatait listázhatod


Az adott drón összesített repülési adatait is láthatod

Ha ettől több információt szeretnél látni elemezni, listázni, grafikonokon kiértékelni, erről szól az alap oldalon::AirData – eszközkezelés (karbantartás) – Repülési napló) lévő részletes bemutatás.

A DRÓN által rögzített képanyagok-hoz való hozzáférés, feldolgozásuk

Amikor az APP kezdőképernyője megjelenik, akkor az "Album" menübe belépve, a korábban rögbizett felvételeket lehet megtekinteni, letölteni, törölni, szerkeszteni, stb. Ugyanitt célszerű a 360 fokos "Gömb-Panoráma" képeket is összeszerkeszteni, továbbá az APP biztosította szerkesztési segédleteket használni!

Amiről még nem esett szó eddig, hogy maga az adatrögzítés a drónban lévő SD kártyára történik, a beállított teljes felbontásban. A telefonos megjelenítés HD változatban kerül a telefonra tárolásra, itt lehet kérni a felvételek letöltését, eredeti minőségben, de csak akkor, ha a drón össze van kapcsolódva az RC-vel, különben csak az APP-ban tárolás (SAVE) könyvtár érhető el. Amit nem szabad szem előtt téveszteni, hogy, ha a drón az asztalon áll egyhelyben, akkor semmiféle hűtés nem éri, így ekkor melegszik (forrósodik!) fel az akkumulátor, ami bizony nem hosszabbítja meg az életét, sőt, egy idő után púposodáshoz és tönkre menetellel fejeződik be. Tehát, ezt az asztali kapcsolatot a lehető legrövidebb időre kell szorítani. Az SD kártyát kivéve a drónból, egy SD-kártya adapterrel kell egy asztali számítógéphez (Laptop, tablet, telefon) csatlakoztatni és úgy lementeni a rögzített képe/videó anyagot

Viszont a gömb panoráma kép összeszerkesztését én csak az APP-ban (-on keresztül) szerkesztettem meg (26.db. JPEG) és töltöm fel (osztom) meg a Facebook-on, mert csak ezt a módszert ismerem, és a laptopomon sincsen ilyen kép-szerkesztő alkalmazásom (van még fejlesztési feladatom!).

Viszont éppen tegnap a Megyeri-híd drónozást követően, vettem észre, hogy a telefonos APP-on keresztül, ha letöltök egy RAW képet, akkor azt JPEG-gé konvertálja az APP és így tölti le a tabletre, ahonnan, ha átmásoltam sokkal jobb lett a kép, mint amit én RAW-ból konvertáltam JPEG-é, nyilván egy jó algoritmust írt a DJI ehhez a művelethez, szebb, élénkebb és élesebb az APP által készített (szerkesztett/konvertált) kép, mint az enyém.

Nem elfeledkezni, hogy se a telefon (APP), se a drón SD kártyája nem az a hely, ahol a felvételek biztonságban vannak, egyrészt helyet foglalnak és a hely el fog fogyni, másrész egy felvétel 1.pld.-ban nem biztosít semmiféle biztonságot!

Az APP-ban végezhető műveleteket még részletezni fogom (...... érdemes lesz kivárni ..., amikor ezt a fejezetet írtam, éppen nem volt semmilyen képanyag, amin keresztül bemutathattam volna, üres felületen pedig nincs mit bemutatnom).

(Külön önálló kép/videó feldolgozást bemutató oldalam itt nyitható meg!)


Ugrás az oldal tetejére!

A DJI FLY App használata repülés közben

kezelői kézikönyve itt érhető el ebben a DJI Mini 2SE (én ezt használom), tartalmaz némi információt a DJI FLY APP használatáról, címszavakban, ugyanígy címszavakban fogok én is néhány funkcióra kitérni.

Amit javaslok a gyakorlati használatban:

Amikor a APP-ot használod, javaslom, hogy a telefon képernyőjéről készítsél videó felvételt, jól jöhet, ha repülés/használat közben gondod adódna, utólag ki tudod értékelni és tudod majd korrigálni a problémát.

Ha használat közben bármiért megszakadna az élő-kép kapcsolat, de az RC és a drón közötti kapcsolat továbbra is megmarad, akkor az RC-vel le tudod hozni a drónt, vagy, ha az akksiban van elég energia az élő kapcsolat újraépítésére, akkor a drón egyhelyben lebegve, megvár, ilyenkor akár a vészhelyzeti automatikus RTH-t is megnyomhatod az RC-n, és a drón hazajön.

A képen fényképezési mód képernyője látható:

  1. A drón sebessége van kijelezve, amit az RC-n lehet váltani, vagy a sima mini esetében ide kattintva: Cinema, Normál, Sport mód. A cinema módban mozog a legsímábban a drón, így a videófelvétel sima rázkódásmentes lesz.
  2. Felszállásra alkalmasság kijelzése
  3. Akkumulátor pillanatnyi állapota, a %-os kijelzés repülés nélkül is kijelzésre kerül. Ha a gép repül, akkor a még repülésre használható időt jelzi ki.
  4. Az RC és a drón rádiókapcsolatának jelszintjét jelzi ki.
  5. A műholdak számát jeleníti meg, amely adott pillanatban elérhető.
  6. Setup, az APP-ban az eszköz rendszer beállítási menüt jeleníti meg.
  7. a képrögzítés típusát jeleníti meg, a képen "fotó mód"-ban van.
  8. Digitális Zoom, ha rákattintasz, utána állítható +- értékben. (Mini 2SE esetében videóban 4x, fénykép módban 2x), Figyelem ez a kamera érzékelőjén megjelenő kép digitális nagyítását eredményezi, ami minőségromlást fog eredményezni!
    Én a Zoom használatát a távszabályzó +gombját és a gimbal kereket szoktam használni.
  9. képrögzítés AUTO/PRO (manuál) módjának váltására ad lehetőséget.
  10. A rögzítési formátumot és a még lehetséges képszámot mutatja. Videó módban, itt a még rögzíthető időtartam kerül megjelenítésre.
  11. A felszállási ponthoz képest a drón távolságát és magasságát jelzi ki.
  12. Ez egy térkép a helyszínről. a kék pötty a fel/leszállási pontot, a "háromszög" ikon a gép helyzetét követi, és a háromszög csúcsa a gép orrának irányát mutatja. A két pontot vonalak kötődik össze, a megtett utat és egy esetleges RTH esetén a visszatérési irányt mutatja.
  13. (nem kötelező) a kamera "gamma" grafikonját mutatja, azaz az expozíció helyességét lehet rajta látni (alul/túlexponálás).
  14. Automatikus felszállás aktiválása. megnyomva, középen megjelenik a Start gomb, ha ezen tartósan nyomva tartod, és a kör körbe rajzolódik, a gép előkészítése befejeződött, elengedve a gombot megtörténik az automatikus felszállás. A gép felemelkedik 1 méter magasságba, majd hangosan közli, ha a HomePoint rögzítésre került, ezt mindig várd meg, mielőtt a botkormányokat elmozdítod!
  15. Exponáló gomb
  16. Korábbi rögzítések albumjának megnyitása, ahol megnézheted, lejátszhatod a kiválasztott eltárolt rögzítést.
  17. Ha a rögzítés módját átállítod AUTO-ról PRO-ra, akkor megváltoztathatod a felvétel jellemzőit (ISO, záridő, stb.)


Ugrás az oldal tetejére!

A DJI FLY App Setup (beállítások)

A Setup beállító menü csak akkor jeleníthető meg, ha az RC és a drón össze van kapcsolódva, bármelyik menü pontból az alap képernyőre a menü felületék kívülre kattintva lehet visszatérni.










Forrásjegyzék (hivatkozások)


Ugrás az oldal tetejére!



Megjegyzések