Zalaszántói Béke Sztúpa - első álló képem (2024.02.14.)

Megjött a DJI Mini 3 UAS regisztrációm, tegnap (Valentin Nap) sütött a Nap, ki is próbáltam, na nem itt helyben (Budapest, XV.), hanem jó messzire elautóztunk, egészen Zalaszántóig mentünk.

Utolsó módosítás dátuma: 2024.02.16. 16::45

Még az elindulás előtt ellenőriztem az MDS-ben, hogy nincsen tiltás a Sztúpánál, mivel 250g alatti a Mini 3, így a sétáló emberek sem akadályozták a repülést, bár a madárka nem a Sztúpa felett repült, hanem az erdő (fák) felett.

A napi utazásról lesz, úti-videó, földfelszíni videó és természetesen drón-videó is, ezek szerkesztés alatt vannak, sorra fel fogom tenni.


1.rész, úti-videó Érkezés (1)
1.rész, úti-videó Érkezés (2)
1.rész, úti-videó Érkezés (3)

2.rész, Földi videó (4)


3rész, drón-videó (5)

Béke Sztúpa története

Forrás: wikipedia

"A Zalaszántói sztúpa Európa egyik legnagyobb sztúpája, időrendben Magyarország hatodik buddhista emlékhelye.[1] A szentély a Zalaszántó melletti Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén épült fel 1992-ben. A sztúpát Őszentsége a 14. Dalai Láma szentelte fel magyarországi látogatása során. A délkelet felé néző, hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A két szerzetes által őrzött szentély belsejébe nem lehet bejutni, zárt építmény.

Bop Jon (eredeti nevén Dzsin Szú Lí) dél-koreai buddhista szerzetes 1990-ben elhatározta, hogy egy rendszerváltó országban felépít egy Buddha-szentélyt, amely majd a békét, boldogságot, megvilágosodást képviseli. Olyan helyszínt keresett, ahol a helyi lakosság is elfogadja egy Ázsiából eredő vallás hagyományát. A Kovácsi-hegyen levő Világosvár nevű helyet Zalaszántó mellett találta meg. Köszönhetően a dél-koreai, magyar és osztrák adományoknak, az építmény 1992. márciusa és szeptembere között, mintegy 40 millió forintból épült fel. A sztúpa építése során növényi magvakat, vallási dokumentumokat, tibeti könyveket helyeztek az építmény talapzatába. Az ügyes diplomáciának köszönhetően a sztúpát 1993. június 17-én személyesen a 14. Dalai Láma, Tendzin Gyaco avatta fel.[4]

Az időjárás viszontagságai miatt a sztúpát 2007-ben felújították, ami miatt újra kellett szentelni. Ekkor a helyszínen meditációs központ is épült.[5]"

A sztúpánál elhelyezett háromnyelvű tábla magyar felirata

"Ez a Béke-sztúpa, amely a 316 méteres Zalaszántói hegyről néz a Balatonra, 30 m magas és 24 méter széles. Kívánjuk, hogy Európa legnagyobb sztúpája járuljon hozzá a világbékéhez! Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található a sztúpa belsejében. A Buddha-szobor Dél-Koreából származik. A sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együtt-érzését és szeretetét is jelképez. A béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe. Őszentsége, a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco 1993. június 17-én ünnepi keretek között nagy örömmel személyesen avatta fel ezt a sztúpát. A Magyarországi Buddhista Béke Sztúpa Alapítvány elnökének, Bop Jon koreai buddhista szerzetesnek a kezdeményezésére jött létre ez az emlékmű. Jelentős segítséget nyújtottak a tibeti buddhista szerzetesek. 1990-ben Huszti Zoltán Ferencz polgármester Bop Jonnak a béke „világítótornyának” felépítésére alkalmas helyül a Világosvár hegyet javasolta. Magyar építészek és egy magyar építővállalat vállalták a munkát. Osztrák köz- és magántámogatások segítségével 1992. márciustól szeptember végéig elkészülhetett az emlékmű. A Békeszentély építése nem kezdődhetett volna el Zalaszántó Önkormányzati képviselő testülete, a falu lakossága és a Balatonfelvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság megértő támogatása nélkül. Az építés összesen kb. 40 millió forintba került. Ezt az összeget a Dél-Koreából érkező nagyvonalú, köszönetet érdemlő pénzügyi támogatás, valamint sok európai adakozás révén lehetett előteremteni. Sugározzon ez a Béke-sztúpa innét az Emberi Jogok Parkjából, mindent átható békeszerető gondolkodást az egész világba!"

4.rész, úti-videó Érkezés (Gulya Csárda) (6)


5.rész, drón-videó (Gulya Csárda) (7)




Megjegyzések