Boldogkőváralja - Golop - Bükki Nemzeti Park, 2024.04.07.

 Szomorú vagyok! Ma több helyszínt is beterveztem, végül 1 repülés lett belőle

Boldogkőváraljai vár
Bükki NP - tilos az egész északi hegység!
  1. Boldogkőváraljai vár, ez sikeres lett.
  2. Golop, lepusztult kastély, nem volt érdemes felszállni, ráadásul közvetlen mellette a másik kastély magántulajdonban, körbe kerítve, kitáblázva: Magántulajdon, belépni tilos! Jobb a békesség!
  3. Lillafüred, Hámori tó. Parkoló a tó mellett, de felszálló helyet itt nem találtam, ha jó messzire fizetős parkoló, aztán sok száz méter visszagyaloglás, nos ezt kihagytam. Plusz LHB32 Bükki természetvédelmi korlátozás!
  4. Véletlenül belebotlottunk a "Bükki Csillagdába. Ez a Bükki Nemzeti Park területén van. Én balga miért gondoltam, hogy az egész Bükk sok-sok km2-en nem természetvédelmi korlátozás alá esik, pedig a csillagda mellől bőven felszállhattam volna, és senkit és semmit nem zavart volna a Mini-m, de, hát a szabály az szabály. Pedig fantasztikus helyen van Répáshuta közelében, pazar légi felvételt lehetett volna készíteni és még térerő is volt (MDS).
  5. Útközben Eger felé a Bükk-ben, több helyen is megálltam, de mobil térerő se Vodafone, se Telekom, térerő = 0, így nem tudtam az MDF-et használni, de felesleges is lett volna mert Bükki Természetvédelmi terület: LHB32 az egész északi hegység területe, Lillafüred, Szalajka völgy, stb. Feleségem pedig nem engedett felszállni, szerinte rögtön megjelentek volna az erdészet munkatársai és jött volna a büntetés!

Utolsó módosítás: 2024.04.10. 16:00

Egész napos utazás a Google követés szerint

Boldogkőváralja és Golop-i utazási szakasz a Google nyomkövetése alapján



Videó 1.rész - A vár megközelítése

A fő úti-cél Boldogkőváraljai vár volt, az már előre ellenőriztem, hogy a légtér szabad, azaz ott biztosan fel fogok tudni szállni a DJI Mini 3 drónommal. Megérkezve, az már látható volt, hogy tömeg van, a felvezető út mindkét oldalán autók sokasága, azért én felmerészkedtem a fenti parkolóba és szerencsém is volt, mert találtam helyet. Jól fel voltak készülve, mert nyitottak 100 méterre egy hatalmas területet parkolás céljából is.
A felni parkolóban sok árúsító, mindenfélét árultak, mindenhol kártyával lehetett fizetni, hatalmas táblákkal jelezték. A vár alatt a parkoló szélén egy nagy Látogatóközpontot (fogadó és vendéglátó) építettek, kávézóval, WC-vel, terasszal, ahonnan szép a kilátás a környezetre.
Két helyet néztem ki a felszállási pontként, ezek be is váltak.
Felszállási pontok a várnál

Mivel DJI Mini 3 drónom van, amit utólag a DJI C0-ra minősített, így be nem volt személyek felett repülhetek (tömegek, rendezvény nem volt), az MDS nem jeleztt korlátozást, így 120 méterig fel tudtam emelni a "Madarat", csodás rálátás volt a várra és környezetére.

Boldogkői vár története

Forrás: boldogkovara.hu
"A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba. A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.
Várunk első oklevélben Castrum Boldua néven szerepel, 1282-ben egy III. Endre által kiállított oklevél alapján. Majd nevezték Bolduakev, Bodókheő, Bodókő várának és végül Boldogkő vára lett. A néphagyomány egy Bodó nevű aszalómestertől származtatja, aki IV Bélát menekítette meg az üldöző tatárok elől.
......
A vár jelenleg az Önkormányzat kezelésében van. 2002-ben újabb nagy rekonstrukciós munkálatok és ásatások kezdődtek a várban. A vár látványa megváltozott: két torony védőtetőt kapott (a kaputorony és a déli torony) az alsó udvar falán körben körülbelül 100 m hosszú gyilokjáró épült, amelyről nagyszerű kilátás nyílik a lőréseken át a nyugati, illetve az északi irányba. Az “oroszlánsziklán” egy sziklakijáró épült. Ezeken kívül történt egy nem kevésbé jelentős, de kívülről nem látható átalakítás is. A vár pincéjének és a vár borozónak föld alatti összekötése (20 m szintkülönbség). Ezáltal lehetővé válik, hogy a látványosságok megtekintése után a fáradt érdeklődő egyenesen a hűvös várborozóba jusson. A Boldogkői vár így most már teljesen megújult formában várja az ide érkező turistákat.
2021-ben fejeződött be a rekonstrukció következő üteme. A„Zempléni és Abaúji várak fejlesztése” című, GINOP-7.1.9-17-2018-00028 projekt azonosítószámú támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően a vár 1330-as években épült palotaszárnyát az eredeti állapotnak megfelelően állítottuk helyre. A dongaboltozattal- és fiókboltozatos ablakfülkékkel rendelkező, berendezett lovagterem mellett, az eredeti helyén egy korabeli lakószobát is kialakítottunk.A lovagteremhez csatlakozva visszaépült a XVI. századi északkeleti torony, amelyben szintén korabeli, teljes felszereléssel ellátott konyha került bemutatásra. A palota első emeleti szintjén elhelyezett berendezési tárgyak nem egyszerűen dekorációk, hanem élményszerűen mutatják be a kor szokásait, mindennapi életvitelét. A palota földszinti helyiségében látványos páncél- és fegyverkiállítás, valamint a korábbi feltárások alkalmával előkerült régészeti leletek kiállítása várják a látogatókat. A palota keleti falán végigfutó loggia (külső folyosó) rekonstruálásával a XIV. századi állapotoknak megfelelően került visszaállításra a váron belül futó, eredeti közlekedési útvonal. A palota déli falánál található, 26 méter mély ciszterna, a ciszternaudvar, valamint a vár teljes díszkivilágítása is megújult.A XVI. századi Bebek-ágyú korabeli minták alapján rekonstruált lafettát (kerekes ágyútalp) kapott. A várbejárathoz vezető csapóhíd mellett a kaputorony belső helyiségei is felújításra kerültek. A parkoló mellett, a turistákat kiszolgáló, korszerű fogadóépületben kapott helyett a vár főpénztára, majd a látogatói útvonal pelenkázóval felszerelt vizesblokkal, üzlethelyiséggel, terasszal ellátott kávézóval folytatódik. A fogadóépület alsó szintjén a kerékpáros turizmust segítő biciklitároló kapott helyet."
A Vár látogatást követően Golop felé vettem az irányt, eredeti elképzelésem az volt, hogy az új kastély parkjából repüli fogok, de erről a helyszínre érve lemondtam. mint már a bejegyzés elején írtam. Annak ellenére felszálltam volna, hogy az egész terület természetvédelmi korlátozott légtér, de mivel hatalmas a tömeg, hatalmas az autós forgalom, akkor az én 249g-os drónom nem okozhat nagyobb kárt, mint maga a környezet!
Videó 3.rész - Úti-videó - Golop

Öreg és Új Vay Kastélyok

Forrás: wikipedia.hu
"Golop első említése IV. Béla uralkodásának idejéből, egy 1258-as forrásból ismert Glup alakban.[7] A név vélhetően egy szláv eredetű személynévre vezethető vissza, amely a korabeli cseh nyelvből Hlúp formában ismert (jelentése ’ostoba’).[8] Korábbi elképzelések nem zárták ki annak lehetőségét, hogy a településnév eredete egy kun személynévben keresendő.[9] A település neve a századok során Galoph, Galuk, Goluph, Gulub, Gulup, Kolop, Kolup, Kulup és Sulup formában is felbukkant az írott forrásokban.[10]

Nevezetességei

A régi és az új Vay-kastély
  • A település legfőbb nevezetességei az egymás mellett álló Vay-kastélyok. A 16–17. századok során többszöri hozzátoldásokkal felépült régi kastély vélhetően egy korábbi, talán a 13–14. századokra keltezhető vár helyén épült fel, amely a 19. századig kisebb átalakításokon esett át (pl. főbejárati homlokzata barokkos keretet kapott). A klasszicista stílusú, copf jegyeket magán viselő új Vay-kastély 1820 körül készült el.[52] 2008 óta az új Vay-kastélyban működik az Ősi Magyar Címertár néven ismert közgyűjtemény, amelynek állandó kiállítása Szabadiné Sinkó Ilona aranyhímzéses tűfestő közel 2000 darab ősi nemesi, hivatalos és egyházi címerrajzát, rátétes és hímzett ábrázolását, valamint történelmi zászlókat mutat be.[53] A település református temploma a 17. században épült, ebben az időben készült el festett famennyezete is. Az épületet 1778-ban báró Vay László anyagi támogatásával újjáépítették, 1911-es felújításakor kissé átalakították.[54] Mindhárom épület – a két kastély és a református templom – 1960 óta műemléki védettséget élvez.[55]
  • Ősi Magyar Címer- és Zászlókiállítás[56]
  • Somos-hegy (Nagy-Kő)[57]"

Videó 4.rész - Úti-videó (Miskolc - Lillafüred)

A következő helyszín Lillafüred volt, a tó partján volt szabad hely (1.db.), de mivel nem találtam a közelben felszállásra alkalmas helyet, így lemondtam a repülésről és elindultunk Eger felé, keresztül a csodás hegyi kanyargós útvonalon a Bükk hegységen keresztül. Répáshuta közelében egy új építményre lettünk figyelmesek: Bükki Csillagda.
Videó 5.rész - Lillafüred - Bükki Csillagda
Bementünk a Csillagdába, körülnéztünk és információt gyűjtöttünk a lehetőségekről. 16-17 óra között lett volna egy vetítéses előadás, de Még Budapest messze volt, így erre már nem vállalkoztunk, de a kiállítást körbejártuk, ami rendkívül látványos, és érdekes tartalmú volt, láthattuk a világ mindenség Nap körüli régióját, interaktív eszközökkel.

Bükki Csillagda

"A Bükk, illetve a Bükk-fennsík hazánk legnagyobb átlagmagassággal rendelkező vidéke, amely adottsága – a terület kismértékű fényszennyezettségével együtt – különösen alkalmassá teszi az éjszakai észlelésekre: amellett, hogy a vékonyabb levegőrétegen át az éjszakai égbolt halványabb jelenségei is tisztábban, fényesebben látszanak, a Kárpát-medencét időnként kitöltő rétegfelhők szintjéből kiemelkedő Bükkből akkor is lehet megfigyeléseket végezni, amikor az ország jelentős részén erre nincs lehetőség. 2013-ban a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület összefogásban a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal elindított egy közös programot , melynek keretében felmérésre került a nemzeti park egészének fényszennyezettsége, elkészült a világítási leltár. A több évig tartó kitartó munka, eredményeképpen a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) 2017 júniusában ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Bükki Nemzeti Park területét.
.....

A Bükki Csillagda, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2022. március 8-án nyílt csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshuta mellett.

A Bükki Csillagda rengeteg érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel várja az érdeklődőket: ilyen például a Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat."

A Csillagdában átszálltunk egy időgépbe és a Holdra szálláshoz védőruhába öltöztünk!

Videó 6.rész - Bükki Csillagda (belső/külső)
A Csillagdai látogatás után folytattuk az utazást a Bükk erdein és hegyein keresztül Eger felé, útközben még 1 helyen megálltam, hátha ott már engednek repülni, de Internet sem volt, így nem tudtam ellenőrizni az MDS-en, így repülés nélkül utaztunk tovább.


Videó 7.rész - Úti-videó (Bükki Csillagda - Felsőtárkány)

Videó 8.rész (Befejező!) - Úti-videó - Eger

Megjegyzések