Bánhorváti, Platthy-kastély (2024.05.04.)

Még márciusban figyeltem fel a kastély egy rendezvényére, Húsvéti tojáskiállítást rendeztek. Akkor arra gondoltam, összekötöm a kellemest a hasznossal és az új hobbimmal. Írtam a kastély Tulajdonosának és engedélyt kértem a kastély parkjában való drónos repüléshez, képfelvételek készítéséhez. A Tulajdonos hozzájárulását megkaptam és ekkor néztem meg, szabad-e repülni a kastély környezetében, ekkor döbbentem meg, hogy egyszerű módon nem. Ugyan a kastély és a parkja kiesik már a "lakott terület"-en kívülre, de LHB32 (Bükk) Természetvédelmi korlátozott légtér, azaz engedélyköteles. Gondoltam nem gond, az engedély beszerezhető, ugyan fizetni kell érte, de megoldható. Azután tudtam meg, hogy az engedély megkérésének ügyintézési határideje 100 nap, szóval a Húsvéti kiállítás zárásáig sem lesz elérhető.

LHB32 Természetvédelmi korlátozott légtér

A térképen jól látható, hogy az LHB32 Bükk, nem egy picike terület, hiszen Egertől felfelé és keletre, egészen Lillafüredig kitart!

Utolsó módosítás dátuma: 2024.05.06. 19:00

Egyeztettem a kastély Tulajdonossal, hogy a kiállítás zárása után is felkereshetem-e, a válasz igen volt. A DOE (Drónpilóták Országos Egyesület segítségét kértem, a környezetvédelmi engedély beszerzéséhez. Végül a DOE megkérte az engedélyt, ami április közepén meg is érkezett, érvényessége 2024.04.15 május 15 lett. Az időjárás és a szabad időm ma tette lehetővé (2024.05.04.), hogy felkeressem a kastélyt és elkészíthessem a képfelvételeket.

Természetvédelmi engedély
Ha a képre kattintasz, akkor forgatható gömb-panoráma képen nézheted meg
A kastély elérhetősége: Tompa Mihály út 2., Bánhorváti, Hungary

A kastély története

Forrás: wikipedia.hu

"A bánhorváti barokk stílusú Platthy-Vladár kastély a Bükk-vidék északi részén, a Bán-patakon túl található. 1752-ben épült.
Története[szerkesztés]

Az épület mai helyén az 1500-as években már állt egy – Bárius László tulajdonában lévő – kúria. A jelenlegi kastélyt a Vladár és a Platthy család építette, és kb. 120-150 évvel később alakították ki az épületet körülölelő kastélyparkot.

A bejárat felett található a család megfordított címere, egy szarvascsillag. Alatta a következő felirat látható a Platthy és Szirmay család közös címerén: „EMER PLATTYH.DE N. PALUGYAI DIVÉK ANNA DE SZIRMA EREXERUNT 1752.” Ennek jelentése: "1752-ben emelték a palugyai nemzetségből származó Platthy Imre és Szirmai Anna."

A kastélyhoz a magyar történelemből négy Kazinczy is köthető. Kazinczy Péter a Wesselényi-összeesküvésben vett részt. Kazinczy Ferenc a nemzeti irodalom életét ebből a vármegyéből irányította két évtizeden keresztül. Fia, Kazinczy Lajos az 1848–49-es szabadságharc tábornoka; végül unokaöccse, Kazinczy Gábor a kastély lakója volt 1850-től 1864-ig. A szabadságharc bukása után Kazinczy Gábor egy ideig remeteségben élt az országos állapotok miatt. Neki köszönhetően gyakran volt Bánfalva a jeles írók találkozóhelye, irodalmi alközpontja. Gyakran megfordult itt a tardonai remete, Jókai Mór, illetve Tompa Mihály költő is.

A kastély 1945 után először a Bányatröszt, később a Keletbükki Erdőgazdaság tulajdona volt. 1975-től a Mezőtúri Városi Önkormányzathoz tartozik.

A kastély jelenleg üdülőként üzemel, magántulajdonban van, esküvők helyszínéül is szolgál. Az épület körül majorsági épületek, kissé odébb családi kripta látható. A kastély közelében egy 17. században barokk stílusban épült festett famennyezetes református templom, illetve az 1848–49-es szabadságharc 150. évfordulójára felavatott emlékmű található."

Ha a képre kattintasz, akkor egy gömb-panoráma képet nézhetsz meg forgatható módon

A kastélyt körülvevő "angol park", ápolt, csodaszép állapotban van, távol a nyüzsgés zajától, pihenésre, kikapcsolódásra, "elfelejteni a világot" programra kiválóan alkalmas. A kastély hasznosítása, alapvetően rendezvényi helyszínként történik, bérelhetők a szolgáltatások!

Budapest volt az indulási hely, így az odafelé vezető út egyszerű és gyors volt, hiszen M3 (leszámítva néhány terelést) jó lehetett haladni, Füzesabony előtt az új M25 gyorsforgalmi, majd keresztül Eger városán.

Most, hogy kimásoltam a Google (követés) idővonalát, döbbentem rá, hogy mennyi helyen jártunk már, amit a Goggle már rögzített, igaz, hogy 18 éves az kedvenc autóm (Suzuki SX4), és van már benne 570.000 km!

Google követés idővonala, a pöttyök a meglátogatott helyek

1.rész, úti-videó, Megközelítés, Eger

2.rész, úti-videó, Megközelítés, Eger - Szarvaskő

3.rész, úti-videó, Megközelítés, Mónosbél, Bélapátfalva

4.rész, úti-videó, Megközelítés, Szilvásvárad

5.rész, úti-videó, Megközelítés, Érkezés a Kastélyhoz (Bánhorváti)

6.rész, Drón-videó, Kastély és parkjának bemutatása

7.rész, úti-videók ....... (még nem tudom, mennyi és mikről, de lesz ...., mivel a hazafelé vezető út más volt, mint amin érkeztünk, a 25 és a 23, és a 21.sz főutakon utaztunk ...
Mivel az úti-videók iránt az érdeklődés, szinte =0, így mégsem lesznek videó a visszautazásról.

Megjegyzések