Drón - Székesfehérvár(Csalapuszta) - Kégl kastély - 2023.03.18.

A Balaton-tól hazafelé a 811.sz. főúton jöttünk, gondoltam megállok és felküldöm a Madaramat és körbe nézzük a Kégl kastélyt. A megállás megtörtént, a Madarat is felküldtem, de rosszalkodott a rendszer, nem tudtam videót rögzíteni, csak néhány képet sikerült készítenem.


Székesfehérvár-Csalapuszta, Kégl kastély, Fejér megye

GPS: N 47.231653,E 18.494676
Látogatás dátuma: 2008.05.12. (2023.03.18.)

Fejér megye leglátványosabb kastélya a közigazgatásilag Székesfehérvárhoz tartozó Csalapusztán áll. A Kégl kastélyt 1876-1878 között Hauszmann Alajos tervei alapján építették, eklektikus, döntően neoreneszánsz elemeket tartalmazó-stílusban.

A Csalapusztát 1873-ban Kégl György, a székesfehérvári Szent György Kórház megalapítója vásárolta meg. Hauszmann Alajos tervei alapján 1878-ban építtette itt fel neoreneszánsz családi kastélyát.
A kastély közelében templomot is emeltek, körülötte pedig, az enyhén hullámos területen szép tájképi parkot alakítottak ki, amely belesimul a Velencei-hegység nyugati oldalának festői környezetébe.

Utolsó látogatásunkkor találkoztunk az új tulajdonossal, a kastély felújítása folyamatban van. Elképzelések szerint eredeti állapotában kerül helyreállításra, a hasznosításra már vannak elképzelések.
A kastélyt egykor hatalmas park vette körül, mára ennek nyoma sincs, a területen állatokat legeltetnek.
A kastély külföldi magántulajdonban van, körül van kerítve, mert balesetveszélyes az építkezési terület miatt.
A kastély belülről nem látogatható, kívülről megtekinthető.

Megjegyzések