Kopaszi gát (MOL torony) - 2023.05.02.

Séta a Kopaszi-gáton, Attila Pőthe vezetésével, majd látogatás Budapest legmagasabb épületében a 29.emeleten lévő MOL Campus kilátóteraszán. (MOL SKY Deck beszámolóm itt olvasható)
A Látogatóközpontból panorámalift visz fel a 120 m magasan található SkyDeck kilátóteraszra, ahonnan Budapest lenyűgöző panorámáját tekintheted meg madártávlatból, én most esti vezetésen vettem részt, így Budapest fényeit tudom bemutatni "Madártávlatból".És, ha már 120 méterre felvitt a lift, akkor ugyancsak fentről körbe is néztem a Kopaszi gáton is, Drón-ról letekintve a környezetre, a Dunára, az öbölre és a gátra.

A programot összekapcsoltam egy délutáni repüléssel, mivel este Drón-al nem vagyok jogosult repülni. Délután még alkalmas volt az idő repülésre, bár erős széllökések voltak, de még az eső és a viharos szelet sikerült megelőznöm, és néhány felszállást elvégezve be tudom mutatni a környezetet felüliről is.

Kopaszi gát

Mi is ez a Kopaszi gát? Röviden: Kikapcsolódás a Duna parton, gasztronómiai élmények, aktív/passzív kikapcsolódás egy kulturált környezetben.

Izgultam egy kicsit, nem fog a Drón a Duna-ban landolni? Erős széllökések voltak, főleg a magasban (120 m a maximális magasság a Drón repülésnél, nekem erre van jogosítványom A1/a3). A fák magasságáig védett, na de felette, bizony hallani lehetett a kis Madár küzdelmét a széllel.

Mivel én csupán 120 m-ig mehetek fel, így az Internetet hívtam segítségül, hogy bemutathassam az egész területet:

Forrás: https://www.budapart.hu/hu

Forrás: Wikipedia.hu
A Kopaszi-gát az Összekötő vasúti híd (népnyelven sokszor még: Déli összekötő vasúti híd) lábánál, attól délre, Budapesten a XI. kerületben található. Mintegy 900 méter hosszan a Dunába nyúló gát, amely a Lágymányosi-öblöt választja el a Dunától. A gát területén több kisebb étterem és játszóház is működik, népszerű pihenő- és találkozóhely.

A gát fontos része egy korszerű közparknak, amely négy nagy részből áll, magából a Duna medrét az öböl vizétől elválasztó 750 méter hosszú gát területéből, a gáttól a Rákóczi híddal párhuzamosan futó Andalgó utcából, a Kelenföldi Erőmű melletti Vízpart utcából, és e három vízparti terület által körbeölelt Lágymányosi-öböl vízfelületéből.[1] A gáton lévő hajókikötő és a terület a Kopaszi Gát Kft. tulajdonában van. A téli időszakban minden nap 6–22 óráig, a nyári időszakban pedig 6-tól hajnali 2 óráig nyitva tartó közpark üzemeltetője az 1117 Budapest, Kopaszi gát 5. szám alatt bejegyzett Kopaszi Gát Kft. Az öböl vízfelülete 11,2 ha, amelynek vize állandó kapcsolatban van a Duna főágával. A többnyire egyenletesen lapos mederfenék a budapesti vízmérce 0 pontjánál 1,5-2,5 méterrel mélyebben húzódik; a nyugati, vízpart utcai oldalon valamivel mélyebb. Az öböl fenekét 0,3–2 m vastagságú iszap borítja.[4] A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrőrse működik a gát bejáratánál. A park egész területe kamerával megfigyelt terület, a biztonsági szolgálat gondoskodik az őrzéséről.

2017 első felében indult el a Nádorkert városrészben a BudaPart ingatlanfejlesztési projekt, melynek részeként a népszerű Kopaszi gát közparkja változatlanul üzemel. A teljes, 54 hektáros fejlesztési terület neve BudaPart-Kopaszi gátra módosult 2017-ben. Az építkezés 2018-ban kezdődött.
.....
Az 1838-as árvíz után kezdték meg a folyamszabályozást a területen, amelynek első eleme a Gellért-hegytől délre húzódó töltéspart, a Kopaszi-gát őse, a 3 km hosszú Kopaszi párhuzammű megépítése lett 1870-1876 között: ez választotta le a hegy alatti szakaszon kiszélesedő Dunáról a Lágymányosi-tó területét.



2009-ben jártam először, a már felújított Kopaszi gátnál, a Fiam akkor tájt RC irányítású vitorlás hajókkal foglalatoskodott, és egy verseny/bemutatót rendeztek az Öbölben.

Azóta eltelt sok idő, a kopasz gát, azóta erdővé változott, a sok vendéglátó hely közül 3 üzemel, a többi bezárva, átalakítás alatt.

Meglepően sokan sétálnak, futkároznak és kerékpároznak a sétányon.

A repülés során (2023.0.02.) készült Drón képek

A "földi séta során készült képek (2023.05.02 nappal)



A "Attila Pőtheséta során készült képek
(2023.05.02 sötedésig)


És legvégül a Drón videó



Megjegyzések

Megjegyzés küldése