NÖF NonProfit Kft. kezelésben lévő kastélyok parkjában Drónos repülés (2023.07.13.)

Arra gondoltam, hogy a Nemzeti Kastélyprogram keretében felújított és a nyilvánosság számára látogatható kastélyok parkjait felkeresem és Drón-os felvételekkel bemutatva népszerűsítem.

PEDIG MILYEN JÓ ÖTLETNEK TŰNT!

Az ötlet megvalósítása céljából írtam két kiszemelt kastély-nak. Dég-ről azt a választ kaptam, hogy forduljak a NÖF Jogi Osztályához kérésemmel, ezt meg is tettem a jog@nofnkft.hu e-mail címre, eddig választ nem kaptam. Írtam még a Füzérradvány-i Károlyi kastély-nak is, innen megérkezett a válasz, a NÖF-ön keresztül:

"A jogi osztályunk tájékoztatása alapján ezt a választ kaptuk a drón felvételek készítésére.

A Helyszínek területén képfelvétel, valamint kép- és hangfelvétel pilóta nélküli légi jármű (drón) használatával fotójegy váltása vagy a Vagyonkezelővel kötött külön szerződés eseténa pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról szóló 2019/947 EU rendeletben, továbbá a légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvényben és a magyar légtér igénybevételéről szóló 4/1998. (I. 16.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint, a személy- és vagyonbiztonság szem előtt tartásával készíthető.

 

A szerződés azt jelenti, hogy akárcsak az esküvői fotóknál a parkfotózást tud igényelni nálunk. Ennek díja 22.000 Ft

Így kötünk egy szerződést, és el tudja készíteni a kívánt fotókat nálunk."

Válaszom: 
"Mivel én nem kereskedelmi céllal fotóznék, hanem a kastély népszerűsítése a cél, Hobby a tevékenységem, így 22.000,-Ft megfizetését nem tartom méltányosnak, mivel a felvételekből semmilyen bevételem nem keletkezik.

Amennyiben kastély/park belépőjegy megvásárlásával (annak ellenére, hogy 79 évesek vagyunk!) elvégezhetem a repülési műveletet a parkban, akkor igénybe venném ezt a lehetőséget, egyébként eltekintek a látogatástól. Budapestről a kastélyhoz utazni sem ingyen van."
Úgy tűnik a népszerűsítés akkor sem kell, ha egyébként a kastélyok fenntartására nincs elég állami pénz, mert ugye belépőjegyekből (bevételekből) fenntartani a felújított kastélyokat nem tudják (nem gazdaságos), ezért inkább "Ingyen magántulajdonba adják", ez lehet az EU-s pénzből felújított kastélyok (12.db.) fenntartásának egyetlen megoldása, amely folyamat már elkezdődött! Az Edelényi L'Huillier kastély üzemeltetésére az Önkormányzattal már megkötésre került 1 éves üzemeltetési szerződés, és a korábban már bezárt kastély újra látogatható.

Utolsó módosítás: 2023.07.23.

Megérkezett a válasz Dég-ről a Festetics kastélyból is, íme:

Kedves János!

Köszönöm a türelmét illetve hogy a kastélyunkra gondolt.
Drón használata előre megbeszélt időpontban, szerzőséd aláírásával és díjfizetés ellenében lehetséges.
Ezt a helyszínen tudja rendezni, aláírni. Ára bruttó 30.000 Ft/alkalom.

További kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére.

Üdvözlettel .......

 

cid:image001.png@01D9A2B6.87D8F2F0


Füzérradványból 22.000,-Ft ajánlat érkezett, a háborús infláció felvitte az árat 30.000,-Ft-ra.

Megjegyzések