Zselic - Sasréti Biedermann Vadászkastély (Sasrétpuszta) Almamellék 2024.04.27.

Egy hetes esőzés és visszatért téli hideg után, a repülés meteorológia napsütést és enyhe szelet jelzett a Dél-Dunántúlra, talán az esőáztatta erdő sem lesz túl sáros. Ehhez hozzáadódott egy facebook bejegyzés, ami az Almamellék szomszédságában lévő Sasréti Biedermann Vadászkastélyra irányította a figyelmemet, na jó, egy jó ízekkel kecsegtető desszert-et ajánlottak.

Utolsó módosítás: 2024.05.05. 18:00

Mikor is jártunk utoljára a Sasrétpusztán? 2014. júliusában előszőr, majd utoljára 2016. októberében. Akkor irány Sasrétpuszta, ahol megebédelhetünk, utána pedig drónos repülések, az időjárás kedvezőnek igérkezett!
Sasréti Biedermann Vadászkastély & Étterem közvetlen környezetében

A GPS szerint az M7 - 67.sz főút a legrövidebb útvonal, de mivel szombat volt, így a Balatoni forgalom okán, elkerültem az M7-et és inkább a sokkal nyugisabb M6 - M60 - 6 - Szigetvár 67.sz főutakat választottam, ez 40 perc-el hosszabb mint az M7 lett volna, de nem volt sietős az utunk, így bőven elegendő volt, hogy 13 órára értünk csak a Vadászkastélyhoz. Tömeg nem volt, a szállóvendégek kirajzottak kirándulni.
Kedves és udvarias személyzet szolgált ki bennünket, Vadászkastélyban mit lehet enni, hát vad-ételeket, leginkább szarvasfélét (leves és főétel), na és a desszert a már korábban képről megismert poharas változatot, utána kávé és irány repülni.

A repülést megelőző helyszíni légtér bejelölés (MDS) majdnem meghisult, így a repülés is, mivel a Vadászkastély környezetében Mobil kapcsolat az bizony nincsen (se ntelekom, se Vodafon térelő!), ez az Almamellékre való átutazásnál is gond volt, mert autós-GPS koordinálás sem volt, autóztunk az ismeretlenbe, egy helyen rossz irányba is fordultam, de idejében visszatértem a helyes útra. 

Először a vadászkastély közelében, majd az Erdei iskola közelében vezettem fel a Drón-omat, ahol tó is van. Ezt követően az erdőn keresztül, követve a kisvasút útvonalát (nem volt ám ez olyan egyszerű!) Almamellékre ruccantunk át, ahol a kisvasút szépen felújított végállomásánál, megnéztük a Bidermann bírtok, interaktív kiállítását, körbenéztünk a végállomáson és felülről is körbenézett a madárkám.

A videók elkészültéig a már feldolgozott képek



Videó tervek (szerkesztésük elkezdődött!)

1.rész, úti-videó, A Vadászkastély megközelítése

2.rész, A Vadászkastély bemutatása

3.rész, Drón videó, A Vadászkastély környezete

4.rész, Drón-videó, az Erdei iskola környezete (tó)

5.rész, úti-videó, keresztül az erdőn, követve a Kisvasutat Almamellék-re

6.rész, Drón-videó, az Almamellék-i kisvasút Végállomás környezete

7.rész, Almamellék-i Kisvasút végállomása, Biedermann bírtok és család kiállítás

További videó sorozatban megkísérlem bemutatni a 67.sz. főúton való autózásdt Szibetvártól a Balatonig! (lásd a bejegyzés végén a folytatásokat ....


A Biedermann Vadászkastélyról, a Családról és a Bírtokról

Források:

"A “Zselic gyöngyszemének” is hívott Biedermann Vadászkastély (régiesen: lukafai vadászlak) Sasréten, Kaposvár és Szigetvár között “félúton”, a lágyan hullámzó, erdőborította zselici dombok között, az almamelléki kisvasút végállomásánál található.

A báró Biedermann Rezső által 1902-ben építtetett bajor stílusú vadászkastély a szentegáti központú nagybirtokhoz tartozott az akkori Somogy vármegyében, a csendes erdei környezet és a nagyvadban gazdag terület a családtagok és vendégeik pihenését szolgálta. A báró érdeme a jelenleg is üzemelő erdei kisvasút is, amely napjainkban a kirándulókat szállítja Sasrét és – az 1977-ben készült ’Kihajolni veszélyes’ című filmből ismert – Almamellék végállomások között, ahol is az Erdei Vasút Múzeum mutatja be a környék élővilágát és a századelő erdőgazdálkodását."

Korábban készített néhány kép


A 67.sz. főúton Szigetvártól Kaposvár felé -  úti-videók (ráadások?)

8.rész, Szigetvár

9.rész, Szentlászló, Boldogasszonyfa

10.rész, Antalszállás

11.rész, Almamellék

12.rész, Bőszénfa - Zselici Csillagpark

Megjegyzések